Nagy idők szemtanúi

Nagy idők szemtanúi

Bevezetés

Magyarország kormánya a 2015-ös évet a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévének nyilvánította. Tette mindezt azért, mert a legtragikusabb időszaknak számító 1945-ös évnek 70. évfordulója, valamint a téma engedélyezett kutatásának 25. évfordulója méltó jubileumai az események felelevenítésének és a megemlékezésnek.

Rövidebb nevén az emlékévet GULÁG-GUPVI Emlékévként emlegették a híradások, s ebben a témakörben az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő pályázatot írt ki a téma felkutatására és a sokáig eltitkolt események hiteles megismertetésére. Ebben a kiírásban az Együtt a Felvidékért Egyesület arra vállalkozott, hogy a Bódva-völgyében és annak környékén felkutatja a munkatáborok még élő túlélőit, valamint azokat a hozzátartozókat, szemtanúkat, akik hiteles képet adhatnak a kor eseményeiről.

Több mint egy tucat interjú készült a kor hitelt érdemlő forrásainak számító idős honfitársunkkal, akiktől a szöveges elbeszélések mellett igyekeztünk fennmaradt tárgyakat, fotókat, igazolványokat, dokumentumokat is összegyűjteni. Ezekre az interjúkra alapozva állítottuk össze ezt a kiállítási anyagot.

Reméljük a kiállítás hozzájárul majd ahhoz, hogy a térség általános iskolásai, nyugdíjas csoportjai és vidék teljes lakossága közelebbről is megismerje a munkatáborok korszakának világát. Kívánjuk, hogy az itt ismertetett élettörténetek rávilágítsák a mai fiatalok figyelmét arra, hogy a múlt hibáiból tanulni kell, s mindent el kell követni azért, hogy a különböző nemzetek, népcsoportok, etnikumok békés együttélése a legfontosabb céljaink közé tartozzon.

Bízunk abban, hogy a kiállítási anyag felkelti érdeklődésüket a GULÁG munkatáborok témájának további és részletesebb megismeréséhez!

Az Együtt A Felvidékért Egyesület önkéntesei

Nagy idők szemtanúi

Történelmi ismertetés

A szovjet kényszermunkatáborok működése már a cári Oroszország idejében megkezdődött a XX. század elején.

Nagy idők szemtanúi

Fogalommagyarázat

Az emlékév kapcsán gyakran halljuk a GULAG, GUPVI, Málenkij robot fogalmakat. De mit is jelentenek ezek?

Nagy idők szemtanúi

Kiállítások

Kiállításunkat nyolc településen mutattuk be az edelényi kistérségben a Bódva-völgyében. A bemutatók nagy sikert arattak.

Nagy idők szemtanúi

Riportok

Több mint egy tucat interjú készült a kor hitelt érdemlő forrásainak számító idős honfitársunkkal.

Nagy idők szemtanúi

Tablók

Nagymértű tablóink színesek látványosak és könnyen olvashatók, melyek online is elérhetők weboldalunkon.

Nagy idők szemtanúi

Sajtó megjelenés

Megjelenés a különböző médiumokban, televízióban, képújságban, rádióban, online médiában.

Nagy idők szemtanúi

Promóciós anyagok

A kiállításokat reklámozó plakátok, szórólapok

Nagy idők szemtanúi

Kiadvány

Kiadvány digitális változata